هرچند طرح ممنوعیت فروش سیگار در ۱۰۰ متری مدارس معلوم نشد به کجا کشید اما دبیر شورای مرکزی انضباطی دانشجویان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران در تازه ترین اقدام خود با اشاره به جزئیات شیوه نامه جدید اجرایی انضباطی دانشجویان از ممنوعیت مصرف سیگار و مواد دخانی در محیط دانشگاهها و اجرای تنبیهات در این حوزه خبر داد.
علاوه بر آن، براساس قوانین موجود فروش سیگار به افراد زیر ۱۸ سال هم ممنوع است. هرچند قوانین سریعی درباره فروش دخانیات در کشور وجود داشته اما هرگزآماری که نشان دهد قوانین اجرا شده است وجود ندارد. به رغم گذشت زمان زیادی از ممنوعیت فروش سیگار در ۱۰۰ متری مدارس، یک نوجوان به راحتی قادر به تهیه سیگار خود از سوپریهای محله است.
با این وجود سید مهدی طیبی تفرشی به مهر میگوید: در شیوه نامه جدید اجرایی انضباطی دانشجویان استعمال دخانیات در دانشگاه و اماکن مرتبط یعنی هر فضایی که به دانشجو و دانشگاه مرتبط باشد، تخلف اخلاقی محسوب میشود.
او میگوید: در صورت ارتکاب دانشجویان به این تخلف در مرحله اول بندهای دو تا پنج شیوه نامه اجرایی که از اخطار شفاهی تا درج در پرونده است، اعمال میشود و در صورت تکرار تا بند ۱۲ که در نهایت به دو ترم محرومیت (تعلیق) میانجامد قابل تشدید است.
البته به گفته طیبی تاکنون حکمی در این زمینه صادر نشده است که دانشجویان بهطور عمدی بخواهند فضا را آلوده کنند و تاکنون با اخطار شفاهی موضوع حل شده است. این درحالی است که یکی از مراکز توزیع مواد مخدر اطراف دانشگاهها و مراکز علمی است.
ممنوعیت سیگار برای دختران و پسران
او هیچ استثنایی برای دانشجویان قائل نمیشود و میگوید: این شیوه برای تمامی دانشجویان دختر و پسر اجرا میشود و تفاوتی نیز میان دانشگاههای وابسته به وزارت بهداشت یا علوم وجود ندارد.
به گزارش مهر، پیش از این دکتر مرضیه وحیددستجردی، وزیر بهداشت در همایش روز جهانی مبارزه با دخانیات نسبت به افزایش دانشجویان دختر سیگاری هشدار داده بود.
از سوی دیگر، آخرین تحقیقاتی که مرکز تحقیقات و کنترل دخانیات امسال انجام داده است نشان میدهد ۷۵ درصد افراد سیگاری در سنین زیر
۲۰ سال سیگار کشیدن را آغاز میکنند و تحقیقات انجام شده در مورد میزان مصرف سیگار در بین دانشجویان کشور نشان میدهد میزان مصرف سیگار در بین دانشجویان ۱۶ درصد است.
بر اساس این تحقیق میزان مصرف سیگار در دانشجویان پسر ۲۵ درصد و در دانشجویان دختر شش درصد است. بر اساس نتایج این تحقیق، میزان مصرف سیگار در بین دانشجویان پزشکی نسبت به سایر رشتهها بیشتر است.
در مطالعه دیگری که بیش از یک هزار نفر از دانشجویان مورد بررسی قرار گرفتند یک هزار و ۶۶ نفر از دانشجویان دانشگاههای تهران پرسشنامهای را تکمیل کردند که نتایج نشان داده ۱۶٫۳ درصد آنها سیگاری هستند که از این تعداد ۲۵٫۴ درصد مذکر و پنج درصد مونث بودند.
بر اساس دیگر نتایج این مطالعه دانشجویان پسر به اندازه جامعه عمومی سیگار میکشند و دانشجویان دختر در مقایسه با آمار طرح سلامت نسبت به زنان جامعه عمومی بیشتر سیگار میکشند.
همچنین با توجه به یافتهها مشخص شده است میزان استعمال دخانیات طی دوره تحصیل دانشگاه به نحو معنیداری افزایش مییابد.